υποσημείωση #11 με αφορμή εκείνο το tweet…

vatikiotis
Με αφορμή το επίμαχο tweet του Βατικιώτη θα ξανακάνουμε μια διευκρίνηση. Ο αντισιωνισμός στις μέρες μας είναι πάντα αντισημιτισμός. Θα χρησιμοποιήσουμε το πλέον χιλιοειπωμένο απόσπασμα του Ζαν Αμερύ, χωρίς ίσως να χρειαζόταν καμία άλλη παραπέρα διατύπωση – απάντηση σε όσους/ες σήμερα διαχωρίζουν τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό.

Έγραφε ο επιζώντας του Άουσβιτς στο περίφημο κείμενο του ο «έντιμος αντισημιτισμός»: «Ο Αντισημιτισμός είναι μέσα στον αντι-ισραηλισμό ή αντισιωνισμό, όπως η καταιγίδα μέσα στα σύννεφα. Όταν μιλάει πρόστυχα, τότε μιλά για «το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ.Όταν εμφανίζεται ευπρεπής, τότε μιλά για το προωθημένο φυλάκιο του Ιμπεριαλισμού. Γνωρίζω όσο κανείς άλλος, ότι αντικειμενικά το Ισραήλ φέρνει πάνω του τον άσχημο ρόλο του κατακτητή. Δεν έχω πρόθεση να δικονομήσω για όλα όσα κάνουν οι διάφορες Κυβερνήσεις του Ισραήλ. Οι προσωπικές μου σχέσεις με αυτήν την χώρα… είναι πρακτικά μηδέν. Δεν την επισκέφτηκα ποτέ, δεν μιλώ την γλώσσα της, ο πολιτισμός της μου είναι και μάλιστα κατά προσβλητικό τρόπο ξένος, η θρησκεία της δεν είναι η δικιά μου. Παρόλα αυτά η ύπαρξη αυτού του κράτους είναι για μένα σημαντικότερη από την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου»

Η Γαλλική επανάσταση και ο διαφωτισμός εγκαινίασαν μια σειρά νέων ιδεών και επαναστάσεων που συντάραξαν ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Εκεί πρέπει να εντοπίσουμε με και τις απαρχές της κατασκευής των εθνικών ταυτοτήτων και εθνικών κρατικών σχηματισμών, όπως αυτοί έχουν και σήμερα. Η ιδιότητα του πολίτη στο Έθνος Κράτος διαφέρει από τον εθνικά αφομοιωμένο – την εθνική ενότητα με βάση το αίμα. Η κατασκευή μιας φαντασιακής εθνικής ταυτότητας είναι σημαντική προϋπόθεση για την σφυρηλάτηση των εθνικών καπιταλιστικών κρατών. Αν όμως αυτό συνέβη κατά κύριο λόγο τους προηγούμενους αιώνες με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και την ανάδυση της κυριαρχίας του κεφαλαίου σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένα ζήτημα παρέμενε πάντα χωρίς καμία διευκρίνιση: Ο διαχρονικός Άλλος παρέμενε δίχως δικό κράτος, στο έλεος των εθνών-κρατών που τον «φιλοξένησαν». Τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά. Ο εθνικοσοσιαλισμός και το Ολοκαύτωμα ως μια βιομηχανική μηχανή εξόντωσης του διαχρονικού Άλλου/ της αντιφυλής είναι ένα γεγονός που θα σημαδεύει τους όποιους στοχασμούς για την πρόοδο του πολιτισμού. Θα μας ξαναθέσει από την αρχή το ερώτημα τι μπορεί να είναι πρόοδος μετά το Ολοκαύτωμα. Όπως γράφει ο Αντόρνο και ο Χορκχάιμερ στην «διαλεκτική του διαφωτισμού» : Για τους εθνικοσοσιαλιστές οι Εβραίοι δεν αποτελούν κάποια κατώτερη φυλή ή μειονότητα, αλλά την αντιφυλή που από την εξόντωση της θα κριθεί η τύχη του κόσμου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και το τέλος του πολέμου με την Αντιφασιστική Νίκη με μπροστάρη τον Κόκκινο Στρατό, γεννήθηκε ένα κράτος καταφύγιο. Το κράτος του Ισραήλ. Μέσα σε έναν πολιτισμό που παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, όχι μόνο δεν ξεπέρασε τον αντισημιτισμό του αλλά τείνει να αμφισβητεί την Σοά και να την σχετικοποιεί ως ένα ακόμα τραγικό γεγονός στον ιστορικό χρόνο. Το Ισραήλ στις μέρες μας παραμένει ο διαχρονικός Άλλος ανάμεσα στα κράτη. Η ύπαρξη του κράτους αυτού είναι η μοναδική εγγύηση ότι οι Εβραίοι μπορούν να φτάσουν ζωντανοί στην αυγή της πραγματικής ιστορίας της ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια το κράτος αυτό είναι η προϋπόθεση για να φτάσουν ζωντανοί στον κομμουνισμό. Στις μέρες μας ζούμε μια βαθιά κρίση της κοινωνίας του κεφαλαίου. Αυτή δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την απουσία ενός συνολικού προτάγματος για την αταξική κοινωνική οργάνωση που να πρέπει να περιέλθει η ανθρωπότητα, εάν θέλει να συνεχίσει. Η κρίση της εργατικής ταυτότητας και η έλλειψη μιας πραγματικής κομμουνιστικής κίνησης, η παραπέρα αυταρχικοποίηση των καπιταλιστικών κοινωνιών κάνουν το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Κ’ αυτήν την έννοια κανένα κίνημα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων.

Ο αριστερός όσο και ο δεξιός αντισιωνισμός απαιτεί ανοιχτά με τον ένα ή άλλο τρόπο την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Με άλλα λόγια απαιτεί ένα νέο Ολοκαύτωμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s