υποσημείωση #02 Walter Benjamin Νεωτερικότητα και αυτοκτονία

 

Δεν πάει πολύς καιρός που μια φίλη εδώ, ξεκίνησε να γράφει ένα μικρό βιβλιαράκι με θέμα την προσέγγιση της αυτοκτονίας στην λογοτεχνία. Ο Άμλετ ένα από τα περίφημα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, οι αφηγήσεις συγγραφέων στην αναγέννηση, η σχέση του Αυτόχειρα με το νερό στην  λογοτεχνία, ο Μπαλζάκ είναι μερικά από αυτά που αυτήν την περίοδο με ώθησε να κάτσω να διαβάσω. Έτσι μου ήρθε στο μυαλό και ο Walter Benjamin από κάτι που διάβαζα πρόσφατα σε ένα από τα πιο δύσκολα βιβλία του για τον Μπωντλαίρ. Ως γνωστό ο Walter Benjamin ζούσε στο Παρίσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του με πλήρη πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του Παρισιού, κάτι που του έδωσε τον χρόνο να διαβάσει άπειρα έργα, λυρικής ποίησης, λογοτεχνίας κοκ. Με άλλα λόγια ο Benjamin ήταν μια κινούμενη βιβλιοθήκη ο ίδιος   . Εδώ μια μικρή υποσημείωση από μικρά αποσπάσματα που βρήκα ενδιαφέρον:

“Η νεωτερικότητα είναι αναγκασμένη να φέρει το σήμα της αυτοκτονίας, η οποία σφραγίζει μια ηρωική θέληση, ανυποχώρητη απέναντι στο αντίπαλο φρόνημα. Τούτη η αυτοκτονία δεν είναι παραίτηση αλλά ηρωικό πάθος. Είναι η κατάκτηση της νεωτερικότητας στο πεδίο των παθών. Έτσι ως passion particuliere de la vie moderne, εμφανίζεται η αυτοκτονία στο κλασικό χωριό που είναι αφιερωμένο στην θεωρία της νεωτερικότητας. Ο εκούσιος θάνατος αρχαίων ηρώων είναι μια εξαίρεση. «Εκτός από τον Ηρακλή στην Οίτη, τον Κάτωνα, τον Ιτυκαίο και την Κλεοπάτρα,… ποιες αυτοκτονίες μπορείτε να βρείτε στις αρχαίες απεικονίσεις;»….. ‘Όμως η νεωτερικότητα έχει έτοιμη την πρώτη ύλη τέτοιων απεικονίσεων και περιμένει τον μάστορα της. Αυτή η πρώτη ύλη έχει εναποτεθεί σ’εκείνα ακριβώς τα στρώματα που συνιστούν, όπως αποδεικνύεται, αδιαμφισβήτητα θεμέλια της νεωτερικότητας…. Περίπου αυτή την εποχή η παράσταση της αυτοκτονίας έγινε οικεία στις εργαζόμενες μάζες. «Ο κόσμος ζητάει τα αντίγραφα μιας λιθογραφίας που απεικονίζει την αυτοκτονία ενός Άγγλου εργάτη, απελπισμένου επειδή δεν μπορούσε αν κερδίσει το ψωμί του

αποσπάσματα από τον Μπένγιαμιν και το έργο του “Σαρλ Μπωντλαίρ ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού σελ. 90, 91” στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια..

Advertisements

3 thoughts on “υποσημείωση #02 Walter Benjamin Νεωτερικότητα και αυτοκτονία

  1. Γεια χαρά, πολύ ωραίο μπλογκ, προσφάτως το πήρα είδηση και το διαβάζω. Πρέπει να δεις την τυπολογία της αυτοκτονίας του Emil Durkheim, αν δε την έχεις υπόψη σου.

    • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τώρα κοιτάω και το δικό σου μπλογκ. Όχι δεν το έχω υπόψιν μου το συγκεκριμένο κείμενο, άρα θα κάνω τον κόπο να το βρω και να του ρίξω μια ματιά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s