φάκελος αριστερός αντισημιτισμός #01 Το παράδειγμα της “Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό”

Η σελίδα της «Κίνησης Απελάστε τον ρατσισμό» δεν μας απασχολεί για πρώτη φορά. Η πρώτη ήταν το περσινό καλοκαίρι όταν μαζί με άλλες «αντιρατσιστικές» ιστοσελίδες και συντρόφους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οργίασαν με δημοσιεύσεις αντισημιτικού περιεχομένου κατά την διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης του Ισραηλινού στρατού στην Γάζα. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο όπου παραποίησαν ειδήσεις και να τις παρουσίασαν όπως αυτοί ήθελαν, πάντα παρακινούμενοι από το γνωστό αντισημιτικό μίσος που διακρίνει το σύνολο της ελληνικής αριστεράς . Ένα από αυτά είχε να κάνει με την επίθεση στην συναγωγή του Παρισιού Les Tournelles όπου είχα αναφερθεί στο θέμα και σε ένα άρθρο παλιότερο άρθρο μου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το άρθρο λίβελος είχε τον τίτλο «Εβραίοι Φασίστες μέλη του JDL χτυπάνε μετανάστες που διαμαρτύρονται για τη σφαγή στη Γάζα» . Για του λόγου το αληθές οι αντιρατσιστές του ΚΑΡ, απέκρυψαν το γεγονός ότι οι αμυνόμενοι Εβραίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την συναγωγή από την μανία του αντισημιτικού όχλου που είχε πάρει τους δρόμους αρκετές μέρες στο Παρίσι εκείνη την περίοδο. Απέκρυψαν επίσης ότι η JDL στην Γαλλία δεν έχει καμία απολύτως οργανική σχέση με εκείνη της Αμερικής (αν και αυτό έχει λιγότερη σημασία μιας και όπως και να είχε το άρθρο αυτό θα το έγραφαν έτσι και αλλιώς).

Για όσους/ες δεν έχουν ιδέα ποιοι βρίσκονται πίσω από την «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό», αξίζει να γράψουμε ότι προέρχονται από την ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) ένα τροτσκιστικό γκρουπούσκουλο της παράδοσης του Τόνι Κλιφ, που δημιουργήθηκε ύστερα από διάσπαση του ΣΕΚ το 2001. Η ομάδα αυτή συμμετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα και μάλιστα με αρκετά ενεργή παρουσία. Στον διεθνή χώρο η ΔΕΑ έχει σχέσεις με την Διεθνή Σοσιαλιστική Οργάνωση, όσους δηλαδή αποχώρησαν από την διεθνή οργάνωση που αντίστοιχα στήριζε το ΣΕΚ.

Οι τύποι αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να ξαναχτυπήσουν με νέο άρθρο αναδημοσίευση από κάποιο φιλικό τους ιστολόγιο, στοχοποιόντας αυτήν την φορά τους Έλληνες Εβραίους και την κοινότητα της Λάρισας. Μάλιστα η στοχοποίηση αυτή, γίνεται μια μέρα μετά την φασιστική επίθεση στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης από ναζί, διαβάστε σχετικά εδώ. Συγκεκριμένα αναδημοσιεύει άρθρο για το πατέρα του ανεξάρτητου φασίστα βουλευτή Αλεξόπουλου, το οποίο αφήνει υπονοούμενα για την ύπαρξη εβραϊκής συνομωσίας υπέρ του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή. Εν το μεταξύ η αρχική πηγή του άρθρου δεν ήταν άλλη από την φασιστική εφημερίδα “Στόχος”. Η επίμαχη παράγραφος στο άρθρο ήταν η παρακάτω:

“Μας προκαλεί εντύπωση πως το σύστημα δεν γνωρίζει αυτή την ιστορία. Κι εντάξει το σύστημα, οι Εβραίοι της Λάρισας που δεν είναι και μετρημένοι στα δάχτυλα, δεν γνώριζαν; Ή όλοι αυτοί γνώριζαν αλλά η συγκεκριμένη ιστορία δεν ταίριαζε με το σχέδιο τους και για αυτό την απέκρυψαν; Τι να πει και τι να αναρωτηθεί και να αναλογιστεί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι… όχι δεν έχει πιάσει πάτο… Πάει ακόμα παρακάτω!”

Βέβαια το γεγονός αυτής της αναδημοσίευσης δεν πέρασε «αθόρυβα» αφού έπεσε στην αντίληψη του Μιχάλη Δασκαλάκη Γιόντη, όπου έγραψε ένα μικρό άρθρο στο grassrootreuter βγάζοντας την ξεφτίλα τους στην φόρα. Μέσα σε λίγες ώρες κάποιος από τους διαχειριστές της σελίδας έτρεξε να σβήσει και να αλλάξει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης παραγράφου. Μπορείτε να βρείτε το άρθρο αλλαγμένο στην σελίδα τους εδώ. Βέβαια προλάβαμε και βγάλαμε φωτογραφία της επίμαχη παράγραφο πριν αλλάξει και την παραθέτω παρακάτω:

fasistes

 

Μετά την δημοσίευση της κριτικής του Μιχάλη Δ.Γ δεν έλειψαν και τα ανάλογα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε ένα από αυτά στην παρακάτω εικόνα

αντισημιτισμόςΕνώ οι συριζαίοι ονειρεύονται την αυτοδυναμία μετά από την τελική κατάρρευση της συγκυβέρνησης και ψαρεύουν από όπου γίνεται ψήφους, εμείς θα είμαστε εδώ να τους ξεμπροστιάζουμε καθημερινά στα μάτια και των ολίγων φίλων που ίσως έχουν την αυταπάτη ότι έστω και κάτι μικρό μπορεί να αλλάξει μετά την εκλογή τους στην εξουσία. Αυτά τα «στραβοπατήματα» των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα και της υπόλοιπης αριστεράς/αναρχίας γενικότερα, δεν είναι τυχαίες γκάφες, αλλά κομμάτι της συνολικής πολιτικής τους αφήγησης. Ο « φετιχοποιημένος αντικαπιταλισμός» που κάποιοι από αυτούς εκφράζουν (μεταξύ αυτών φυσικά και η ΔΕΑ), έχουμε γράψει και παλιότερα ότι έχει περισσότερη σχέση με το φαντασιακό των εθνικοσιαλιστών, παρά με κάποιου είδους κομμουνιστικό ανταγωνισμό, γιαυτό άλλωστε συχνά βρίσκουμε ομοιότητες στον «αριστερό» με τον ακροδεξιό λόγο. Ο αντισημιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αντικαπιταλισμού. Στην περίπτωση μάλιστα αυτής της αναδημοσίευσης μπορεί να καταλάβει ο καθένας/καθεμιά ότι εκτός άλλων υπονοείται ότι η ταξική καταγωγή των Εβραίων της Λάρισας είναι αστική και είχαν κάποιο σκοτεινό λόγο (συνωμοσία) να καλύψουν τον βασανιστή πατέρα του φασίστα βουλευτή. Αλλά και τις φασιστικές οργανώσεις τις κατανοούν ως μη καθαρές αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, ως απλά χέρι ενός αφηρημένου «συστήματος» και όχι ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή φασιστικές. Αν ήταν δηλαδή αντικαπιταλιστικές θα έβρισκαν τη στήριξη τους; Μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός πάντα υπήρξε ένα κίνημα που αναδύθηκε μέσα από τις μάζες, ως ένας στρεβλός αντικαπιταλισμός, ως ένας αντικαπιταλισμός των ηλιθίων. Σήμερα αν είναι να αναζητήσουμε την επανεμφάνιση ενός κομμουνιστικού κριτικού ρεύματος σε τροχιά σύγκρουσης με το υπάρχον, κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο μέσα από την αποδόμηση της ιδεολογικής ηγεμονίας, στην περίπτωση μας της ελληνικής εθνικής αφήγησης. Ένα κομμουνιστικό ρεύμα στις μέρες μας για να επανεμφανιστεί χρειάζεται να έχουμε ξεκαθαρίσει με τον αντισημιτισμό, την εθνική συγκρότηση, αλλά να έχουμε και καθαρή διεθνιστική οπτική/προσανατολισμό. Γιαυτό τον λόγο δεν πρέπει να αφήνουμε άρθρα σαν και αυτό ασχολίαστα. Όλο και περισσότεροι σύντροφοι/συντρόφισσες πρέπει να συνδράμουν στον αγώνα να βρισκόμαστε πάντα up to date. Η παραγωγή κριτικής θεωρίας στις μέρες μας, αλλά και μιας καθαρής εναλλακτικής πρότασης μπορεί να γίνει ο πολιτικός τάφος της κάθε «ΚΑΡ», αυτό μένει απλά να το αποδείξουμε. Δεν ξέρω αν η ΚΑΡ θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ήδη κόσμος έχει αρχίσει ήδη να αμφισβητεί τα κίνητρα τους και τον «αντιφασισμό» τους. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση να τα βάλει κάποιος/α με την αριστερά, ας είμαστε όμως ρεαλιστές άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ό μόνος είναι πάνω από το πτώμα της.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s