Μερικές εικόνες από το μέλλον….

Φωτογραφία από τις πρόσφατες διαδηλώσει στο Φέργκιουσον Μιζούρι

Φωτογραφία από τις πρόσφατες διαδηλώσει στο Φέργκιουσον Μιζούρι

Ας γράψουμε και ένα μικρό, σύντομο σχόλιο για την πολιτική επικαιρότητα. Όσοι σήμερα κάνουν λόγο ότι τελείωσε η ιστορία και ότι ο ανταγωνισμός ενάντια στο υπάρχον δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, ας πάρουν στα υπόψη τους τα μηνύματα που μας έρχονται από την πραγματική ζωή και συγκεκριμένα από ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Όχι μόνο τίποτα δεν τελείωσε, αλλά δειλά δειλά αχνοφαίνεται η επανεμφάνιση του ανταγωνιστικού κινήματος και μάλιστα σε πλήρη σύγκρουση με αυτόν τον άδικο καπιταλιστικό κόσμο και που ας μην έχει ακόμα ενιαία στρατηγική, δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους.

Οι διαδηλώσεις στο Μιζούρι για μια ακόμα φορά έχουν πάρει χαρακτηριστικά εξέγερσης μετά την άδικη απόφαση του κράτους να βγάλει λάδι τον μπάτσο που δολοφόνησε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Οι διαδηλώσεις σε Γαλλία και Βέλγιο παρόλο τις αντιφάσεις που έχουν στο εσωτερικό τους, μας δίνουν ένα πρώτο μήνυμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Ευρώπη με το τέλος της φάσης του νεοφιλελευθερισμού και της έλλειψης μια ξεκάθαρης στρατηγικής από την πλευρά της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Στις Βρυξέλλες, Βέλγοι και μετανάστες εργάτες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, πρωταγωνιστώντας παραδειγματικά στα οδοφράγματα. Επίσης σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Γαλλικού κράτους, η νεολαία μετά την δολοφονία του νεαρού Ρεμί στήνει φωτιές και οδοφράγματα για να αντιμετωπίσει την αστυνομική καταστολή.

Δεν υποστηρίζω ότι οι εξεγέρσεις αυτές αποτελούν τις απαρχές του γκρεμίσματος του καπιταλιστικού κόσμου, ούτε ότι δεν έχουν μια σειρά αντιφάσεις, όπως ανάλογες εξεγέρσεις τα προηγούμενα χρόνια, από την Αθήνα το 2008, μέχρι το Λονδίνο 2011 και την Στοκχόλμη το 2013. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει σήμερα έναν παγκόσμιο αναβρασμό που έστω και έτσι, μέσα από αντιθέσεις, μπορεί να ξεπηδήσει μια νέα πολιτική ποιότητα που πραγματικά λείπει αυτήν την στιγμή. Παρακάτω δημοσιεύω 2 βίντεο που επιμελήθηκε το Büro für mentale Randale στο Βερολίνο, με μερικές πρώτες εικόνες από τις κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Βέλγιο. Θα ακολουθήσουν και άλλες σκέψεις σε αυτό το μπλογκ σχετικά με το θέμα, μετά από καλύτερη επεξεργασία και συλλογή περισσότερων στοιχείων.

Βέλγιο

Γαλλία

Advertisements

2 thoughts on “Μερικές εικόνες από το μέλλον….

  1. Pingback: Μαθαίνοντας από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βέλγιο | Shades magazine

  2. Pingback: Μαθαίνοντας από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βέλγιο | Benjamin conti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s