Σύντομη ανταπόκριση από την εκδήλωση για την Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο (5 Νοεμβρίου 2014)

Όσοι/ες με διαβάζετε, θα θυμάστε ότι στις αρχές Νοέμβρη οργανώσαμε μια ανοιχτή προβολή/συζήτηση με θέμα τους Σερφαδίτες, Σαλονικιούς Εβραίους της πόλης στον χώρο του Laidak στο Βερολίνο. Αποφασίσαμε να δείξουμε 2 ταινίες: Μία μικρού μήκους με θέμα την ιστορία της οικογένειας Μόλχο, μέσα από την αφήγηση της ίδιας της Ρενέ Μόλχο (δείτε το βίντεο παρακάτω) και το γνωστό σε όλους φιλμ του Πάολο Πολόνι “Σαλόνικα”. Αν και με καθυστέρηση λόγο διαφόρων υποχρεώσεων, βρίσκω σήμερα λίγο χρόνο να σας διηγηθώ κάπως συνοπτικά και γρήγορα τι έγινε στην εκδήλωση αυτή. Η αλήθεια είναι ότι επιδιώξαμε να διαφημίσουμε την εκδήλωση σε διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες ή στέκια που συχνάζουν έλληνες αριστεροί στο Βερολίνο, ώστε να έρθουν όσοι περισσότεροι γίνεται από αυτούς. Αυτό έγινε για 2 κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί θέλαμε να δούμε όπως είναι φυσιολογικό, τις απόψεις που παίζουν στην κοινότητα των νέων ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο, έχοντας μια σιγουριά ότι όσοι έλληνες αριστεροί τοποθετηθούν, θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την ελληνική εθνική ταυτότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρήσαμε βαρετό να κάνουμε εξολοκλήρου την εκδήλωση με Γερμανούς καλεσμένους που σε ένα μεγάλο βαθμό οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Για να το κάνω όμως λιανά, στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την συμμετοχή των ελλήνων στο ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης,(τα πλιάτσικα στις Εβραϊκές περιουσίες, την καταστροφή του Εβραϊκού νεκροταφείου, τα αντισημιτικά πογκρόμ των ελλήνων πριν την ναζιστική κατοχή κοκ) καθώς και στην συζήτηση μετά τα 2 φιλμ να εστιάσουμε, εκτός άλλων, στον ελληνικό αντισημιτισμό των ημερών μας, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τον αντισιωνισμό της αριστεράς και της δεξιάς, ως μια ιστορική συνέχεια του αντισημιτισμού στην χώρα. Επιχειρήσαμε δηλαδή να κάνουμε τη απαραίτητη σύνδεση του ελληνικού αντισημιτισμού με την κυρίαρχη εθνική ιδεολογία και την καπιταλιστική κυριαρχία.

Αναφορικά με τις σημερινές συνθήκες, κάναμε λόγο για τις επιθέσεις και εμπρησμούς σε συναγωγές από την ελληνική αριστερά και τους έλληνες ναζί όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις βεβηλώσεις των μνημείων του ολοκαυτώματος, τα συνεχιζόμενα παραπλανητικά δημοσιεύματα αριστερών (όπως τα καταγράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο στην σελίδα μας εδώ τον περασμένο Ιούλιο 2014), τις πρόσφατες επιθέσεις αριστερών/αναρχικών ενάντια σε αντιφασίστες στο ίδρυμα Κακογιάννη και πάει λέγοντας. Η αίθουσα γέμισε πολύ γρήγορα με πάνω από 70 άτομα να παρακολουθούν τις προβολές, ανάμεσα τους και αρκετοί έλληνες, από φοιτητές μέχρι και γνωστές φάτσες της άκρας αριστεράς ή των Εξαρχείων. Στην συζήτηση που ακολούθησε αρκετοί ήταν που έμειναν μέχρι το τέλος, ανάμεσα τους και αρκετοί Εβραίοι.

Όσο για τους έλληνες παρευρισκόμενους, πολλοί ήταν αυτοί που απλά δήλωσαν άγνοια των γεγονότων, αποφεύγοντας να απαντήσουν επί της ουσίας. Οι πιο πονηροί όμως από τους έλληνες αριστερούς προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα του ελληνικού πληθυσμού εκείνης της περιόδου, υπερασπίζοντας την ελληνική εθνική ταυτότητα μέχρι τέλους. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ο αντισιωνισμός της αριστεράς δεν είναι αντισημιτισμός, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί δηλαδή με πρόσχημα τον αντισιωνισμό οι διάφορες αριστερές οργανώσεις στοχοποιούν την ελληνική Εβραϊκή κοινότητα. Μπορεί κάποιες/οι από εσάς να το εκλάβετε ως μια ζοφερή πραγματικότητα που θέλει τους έλληνες αριστερούς το ίδιο αντισημίτες με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, δική μας όμως εκτίμηση είναι ότι τέτοιες εκδηλώσεις εκτός ότι εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον λεγόμενο “χώρο”, ανοίγουν επιτέλους τον δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο γιαυτό και πρέπει να συνεχιστούν.

υσ: Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο το επόμενο διάστημα να μεταφράσω στα ελληνικά την σύντομη εισήγηση που κάναμε στην εκδήλωση. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την τόσο γρήγορη ανασκόπηση της εκδήλωσης αλλά ο χρόνος είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος.

Το βίντεο της Ρενέ Μόλχο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s