Η Ρόζα Λούξεμπουργκ για την Ρώσικη επανάσταση… το βιβλίο

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα, που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου. Από τότε αναρίθμητα άρθρα, μελέτες και βιβλία γράφτηκαν έχοντας ως αφετηρία και αναφορά τη μελέτη της Ρόζας Λούξεμπουργκ “Ρωσική επανάσταση”, αυτής της μεγάλης επαναστάτριας που έμελλε να πληρώσει με τη ζωή της την αφοσίωσή της στην υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής.

Η μετάφραση και οι σημειώσεις έγιναν από τον Α. Στίνα. Η γεμάτη αγώνες ζωή του, τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο και στην άμεση πρακτική δράση, εγγυάται την πιστή απόδοση των ιδεών της Λούξεμπουργκ και το σωστό σχολιασμό τους.

Η ηλεκτρονική μορφή του συγκεκριμένου βιβλίου πρωτοδημοσιεύτηκε από την σελίδα egainst.com όπου πήραμε και την παραπάνω περιγραφή του βιβλίου, που αν και εγώ θα διαφωνήσω με τις υπερβολές στην περιγραφή που γίνεται  για τον Α. Στίνα, θεωρώ ότι η δουλειά της συγκεκριμένης ομάδας, σε ζητήματα αυτομόρφωσης είναι αρκετά σημαντική. Η ανάγνωση του συγγραφικού έργου της Ρόζας Λούξεμπουργκ πιστεύω είναι αρκετά χρήσιμο στις μέρες μας, γιατί μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση διαφόρων ιστορικών ζητήματων όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πρώιμο κομμουνιστικό κίνημα στις αρχές του 20ου αιώνα . Η ήττα της γερμανικής επανάστασης, αλλά και η επικράτηση των μπολσεβίκων στην Ρωσία είναι δίχως αμφιβολία, δύο από τα γεγονότα που απασχόλησαν πολλές γενιές κομμουνιστών και όχι αδίκως. Μέσα από την κατανόηση αυτών των γεγονότων, της διαπάλης που εξελίχθηκε μέσα στο επαναστατικό κίνημα εκείνης της εποχής, μπορούμε να οργανώσουμε με νέες βάσεις και έναν εποικοδομητικό διάλογο σήμερα, προσεγγίζοντας ξανά ζητήματα, μακρυά από τις αγκυλώσεις και τα ιδεολογικά δόγματα της υπάρχουσας αριστεράς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα το βιβλίο αυτό της Ρόζας Λούξεμπουργκ δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό στους κύκλους της αριστεράς, ασχέτως αν κατά τα άλλα αυτή η μεγάλη μορφή του γερμανικού επαναστατικού κινήματος σήμερα, ζώνεται με δάφνες τιμών και έχει σχεδόν αγιοποιηθεί από ανεξαιρέτως όλες τις εκφάνσεις της. Η ρώσικη επανάσταση βρήκε την Λούξεμπουργκ στην φυλακή και που αν δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός, δεν κρύβει επίσης και τον προβληματισμό της για τις ενέργειες των μπολσεβίκων που σφετερίζονται την εξουσία των εργατικών συμβουλίων, αντικαταστώντας τις μάζες. Είχε προηγηθεί επίσης μια ακόμα μεγάλη σύγκρουση στους κόλπους του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος με αφορμή το εθνικό ζήτημα, την αυτοδιάθεση κλπ, απόψεις και ντοκουμέντα που πρέπει να καταγράψουμε και να ξαναδιαβάσουμε. Όλα αυτά τα κείμενα θα προσπαθήσουμε να τα βρούμε το επόμενο διάστημα εμπλουτίζοντας της ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Λήθη, αλλά θα σχολιάσουμε και εδώ.

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο εδώ

Advertisements

One thought on “Η Ρόζα Λούξεμπουργκ για την Ρώσικη επανάσταση… το βιβλίο

  1. Pingback: βιβλιοθήκη: Ρόζα Λούξεμπουργκ για την Ρώσικη επανάσταση | grassrootreuter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s